DIAMANTER - 4Cs

DIAMANTER - 4Cs

Det er mange omstendigheter som avgjør kvalitet og pris på en diamant. Kvalitetsbestemmelsen av en diamant er en kombinasjon av flere faktorer, ofte kalt verdifaktorer. Slik som det er med andre edelstener, er diamanter med høye verdifaktorer mer sjeldene og verdifulle, enn de som er foruten. Uten en systematisk måte å bestemme disse faktorene på er det ingen måte å sammenlikne en diamant med en annen.

 

De fleste asossierer den sprakende skjønnheten med vitalitet og kjærlighet, men det er få som vet om de fysiske egenskapene som genererer dette.

Når man skal vurdere en diamant er det fire grunnleggende kunnskaper man bør vite mer om.

Disse blir ofte omtalt som de fire C-er; Carat (Vekt) - Clarity (Klarhetsgrad) - Color (Farge) - Cut (Slip)

Gemological Institute of America (GIA) er verdens fremste autoritet på diamanter, og man følger derfor deres internasjonale systemer for diamantgradering.

FARGEGRADERING

De fleste tenker på diamanter som fargeløse, men i sannhet er fargeløse diamanter meget sjeldene. De fleste er tilnærmet fargeløse, med en lett tone av gul eller brun.

 

Diamanter kommer i alle farger. Intens rød, grønn og lilla er de mest sjeldene, naturlig fargede diamantene, og overstiger ofte de helt fargeløse diamantene i pris.

 

GRADERINGSSYSTEM (Scan.D.N. og GIA)

De mest vanlige fargegradene brukt i smykker er;

Top Wesselton(F,G) og Wesselton(H)

SLIPEGRADER

Slipingen forteller deg formen på den ferdige stenen og antall fasetter (sideflater) og vinkler på disse. En velslipt diamant kan få lyset til gnistre. Dette er den minst kjente av de fire C-er, men klart den aller viktigste.

 

Den mest kjente slipemetoden i dag blir kalt for briljant, denne modellen har 57 fasetter – disse er plasert med nøyaktig symmetri for å reflektere mest mulig lys ut gjennom kronen (toppen) og minst mulig gjennom paviljongen (bunnen) av stenen.

 

Når man vurderer slipingen er det to ting som er avgjørende, den ene er symetri og den andre er polering. Symetrien forteller deg hvor matematisk riktig stenen er slipt etter den modellen vi mener gir best lysresultat.

 

Poleringen forteller hvor godt sluttarbeid og nøyaktighet som gir den endelige glansen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRADERINGSSYSTEM

H&A (Hearts & Arrows – Meget, meget god slip+)

E (Excellent – Meget, meget god slip)

VG (Very Good – Meget god slip)

G (Good – God slip)

F (Fair – Dårlig slip)

P (Poor – Meget dårlig slip)

Hearts      &     Arrows

H&A Lupe

H&A er den presisjonskuttede varianten av den tradisjonelle briljant.Diamanten er slipt til ideelle proporsjoner med overlegen optisk symmetri. Dette resulterer i et perfekt mønster av åtte symmetriske piler i stenens «krone-stilling» og åtte symmetriske hjerter når den vises i stenens «paviljong-stilling».

KLARHETSGRADER

Det er få ting i naturen som er absolutt perfekt. Dette er også sant når det gjelder diamanter. Diamanter har noe vi kaller for inneslutninger (innvendige særtegn) og blemmer (ytre særtegn).

 

Klarhetsgraden bestemmer den relative fraværsgraden av disse særtegnene. Disse karakterene kan ha en negativ effekt på stenen, men samtidig hjelpe eksperter med å separere ekte diamanter fra etterlikninger.

 

GRADERINGSSYSTEM

FL (Flawless) Lupe-ren: Fri for indre og ytre særtegn.

IF (Internally flawless) Lupe-ren: Fri for indre særtegn.

VVS (1,2) (Very, very slightly included) Meget, meget små inneslutninger.

VS (1,2) (Very slightly included) Meget små inneslutninger.

SI (1,2) (Slightly included) Små inneslutninger.

P / I (1,2,3) (Piqué) Mindre, større og store synlige inneslutninger.

 

FL og IF gradene er svært sjeldene og krever høye priser. De mest vanlige klarhetsgradene brukt i smykker er; VS og SI.

 

UNDERGRADER

Undergrader tildeles normalt diamanter over en halv carat (0.50ct.).

All gradering har flytende overganger, og man er avhengig av å gi stenene mest mulig nøyaktig kategorisering. Eksemplelvis; VS1 vil tildeles en diamant som er nærmere VVS2, og VS2 vil tildeles en diamant som er nærmere SI1.

CARAT

CARAT (Vekt)

Mange varer blir i dag omsatt etter vekt, og carat (Ct.) er vektenheten som benyttes for måling av edelstener og perler.1 carat tilsvarer 0,2 gram (200mg / 0.007055oz).

 

Diamant er formet av herdet ren karbon som er et svært lett materiale.

Vi trenger derfor en egen vektmålestokk som kan gi oss en nøyaktighet opp til en tusendedel (0.001) av en carat.Små vektforskjeller kan utgjøre enorme verdiforskjeller avhengig av kvalitet.

 

En 1-carats briljanslipt diamant måler omlag 6,5mm i diameter.

Norge innførte Kimberley-prosessens sertifiseringsordning for handel og uslepne diamanter 1. april 2004.

 

Kimberley-prosessen er et internasjonalt initiativ etablert for å bryte forbindelsen mellom handel for uslepne diamanter og væpnede konflikter. Den startet i mai 2000 på initiativ av sørafrikanske myndigheter sammen med flere andre diamantproduserende land i det sørlige Afrika, bl.a. Botswana.

En rekke land sluttet seg til prosessen; foruten de fleste diamantproduserende afrikanske land, EU-landene, Sveits, USA, Kina, Russland, Japan og Canada m.fl.

 

Norge har støttet Kimberley-prosessen siden slutten av 2001, og er full deltaker i prosessen gjennom innføringen av sertifiseringsordningen i norsk rett. Det ble gjort ved Forskrift om gjennomføring av Kimberley-prosessens sertifiseringsordning for handel med uslepne diamanter, vedtatt av Utenriksdepartementet den 24. februar 2004 med ikrafttredelse 1. april 2004.

 

Utenriksdepartementet har oppnevnt Norges Gullsmedforbund som norsk tilsynsmyndighet. Kimberley-prosessen forutsetter et aktivt samvirke mellom statlige og private aktører for å være mest mulig effektiv. Bransjen har også en sterk interesse i å avverge at handel med såkalt konfliktdiamanter finner sted.

Ved aktivt å medvirke til å hindre slik handel, oppnår bransjen å kunne forsikre forbrukerne om at diamanter kjøpt i Norge ikke er konflikt-diamanter.

 

 

Alle JK diamanter er kjøpt iht. Kimberley-prosessens sertifiseringsordning.

 

Kilde: Norges Gullsmedforbund

 

DIAMANTFORMER / SLIPEFORMER

         ROUND / BRILLIANT           PRINCESS                       MARQUIS                     PEAR                        HEART

 OVAL                         EMERALD                       CUSHION                   RADIANT                   ASSCHER

BRILLIANTENS ANATOMI

En briljantslipt diamant har 57 eller 58 fasetter dersom kuletten er slipt til en ekstra fasett.

   MEGET GRUNN SLIP          GRUNN SLIP                   IDEELL SLIP                       DYP SLIP               MEGET DYP SLIP

                    DÅRLIG SLIP(MØRK)               OK SLIP                   UTMERKET SLIP                DÅRLIG SLIP            MEGET DÅRLIG SLIP(VIRKER LITEN)

LYSFORHOLD

BRILLIANSE

Brillianse er essensielt for at en diamant skal oppfattes som attraktiv. En meget godt slipt diamant gjengir mye lys fra omgivelsene og ut av toppen (kronen). 

Hvis lyset «lekker» ut fra undersiden (paviljongen) vil stenen oppfattes som livløs.

 

Avhengig av slipegraden vil noen diamanter gi mer hvite refleksjoner enn fargede og omvendt. 

Det er altså vår egen oppfatningsevne og subjektive preferanser som tilslutt avgjør hva vi liker med stenen.

FIRE (ILD)

«Fire» er definisjonen på hvitt lys som går inn i en diamant og blir spredt i hele regnbuens fargespekter.

De separerte lysstrålene reflekteres fra diamantens 

innvendige overflater og vender så tilbake til øyet som «ildstråler». Avhengig av diamantens slipegrad vil man kunne se mer eller mindre av dette fenomenet.

I mørkere miljøer som på en restaurant med få lyskilder og stearinlys, vil man virkelig kunne se effekten av dette.

SCINTILLASJON (GNISTRING/TINDRING)

Scintillasjon er den intense gnistringen i en diamant når den beveger seg. Sort og hvit gnister kan fremtre svært tydelig i miljøer med mye lys, mens «fire» kan være mindre fremtredende. Ideellt skal en diamant ha en jevn scintillasjon over hele dens overflate.

FLUORESCENS

Fluorescens er utslippet av synlig lys i et materiale når

det blir utsatt for ultrafiolett stråling (UV).

Selv om UV er usynlig for menneskeøyet, finnes UV stråling overalt fra sollys. UV fra sollys skaper en negativ mørkhets- effekt i diamanten. Omlag 35% av alle diamanter reagerer på UV i mindre eller større grad.

Prisen på diamanter som reagerer på UV reduseres i økende takt med UV utslippet stenen fremviser.

Ingen                         Svak                     Medium                       Sterk                   Svært sterk

GIA Gem Property Chart A and B

Gem properity chart A
Gem properity chart A

Arvind Vora - GIA Gemologist (USA) arvind@sde.no

press to zoom
Gem properity chart B
Gem properity chart B

Arvind Vora - GIA Gemologist (USA) arvind@sde.no

press to zoom